söndag, juni 24, 2007

Bevara buddhismen?

Om man vill bevara buddhismen finns bara en sak man kan göra: praktisera buddhism väl. Så länge buddhister praktiserar väl kommer buddhismen finnas kvar, men när buddhister avviker från Vägen kommer buddhismen försvinna.

När man praktiserar väl finns det inget att vara orolig för. Vad man behöver, kommer komma, det är inte nödvändigt att planera så mycket för den som praktiserar väl. Allt kommer bli bra om man litar på praktiken. Buddhismen kommer finnas kvar.

Man kan säga åt folk vad de borde göra och inte göra - det kommer inte bevara buddhismen. Men om man praktiserar väl, då bidrar man till att bevara buddhismen. Det är det enda man kan göra för att bevara buddhismen.

(Men "buddhismen" är bara ett namn, ett namn på en samling tekniker och metoder som, om de praktiseras, leder till andlig insikt. Så länge människor utövar dessa metoder kommer de finnas kvar, men om människor inte utövar dem kommer de att glömmas bort och försvinna och då finns inte "buddhismen" längre. Den kanske finns som ett namn, men inte som en metod att nå andlig insikt. Metoderna i sig leder dock fortfarande till andlig insikt, och när någon upptäcker dem igen, och för dem vidare till andra föds "buddhismen" igen, även om den då kanske heter något annat.)

Inga kommentarer: