Här kommer nu en liten te-skola. Allt som hävdas här, bygger ej på vetenskapliga undersökningar, utan på min egen erfarenhet.
Grönt te i lösvikt
Koka vatten. När vattnet kokat; ta en kopp, och skölj ur den med en skvätt av det heta vattnet. Detta för att dels skölja ur koppen, dels för att värma upp koppen.
Ta sen en nypa grönt te och sätt ner i koppen. Häll sedan på det heta vattnet. Behåll teet kvar i koppen under hela "te-sessionen". Såhär gör man med grönt te bland annat i Kina. (Enligt min erfarenhet funkar det inte med svart te, det blir för starkt och beskt att ha kvar svart te i vattnet längre än 3 - 4 minuter anser jag (hittills).)
Drick inte upp allt te, spara en viss mängd av teet. Och sen kan du använda samma blad igen: häll helt enkelt på nytt hett vatten. Vad jag har upplevt blir teet för svagt andra omgången, om man dricker upp allt te.
De flesta gröna teer kan man använda två gånger på det här sättet. En del t.o.m. tre gånger. De flesta som jag provat har tappat smak efter tre gånger, men en del håller för fyra. Man brukar säga att ju fler gånger gröna te-blad kan användas, desto bättre är deras kvalité. De bästa teer kan man använda upp till 20 gånger har jag hört mig berättas. Jag har dock aldrig stött på ett sånt te hittills.
Jag skulle tro att man kan använda en te-sil till grönt te, precis som med svart te. Om man vill använda dessa te-blad igen, bör man nog dock också här spara en liten mängd te, och inte tömma koppen.
Grönt te i påse
Principen här är samma, men man behåller inte te-påsen i teet hela tiden. Man låter den dra en liten stund (inte så länge i min erfarenhet: pås-te är starkare än lösviktste), sen sparar man lite te, sätter i te-påsen igen, och häller på nytt hett vatten.
Om vattnet
Vattnet bör vara hett, och nykokt. Om vattnet blivit kallare, blir teets smak svagare. Ja, ju kallare vattnet är, desto svagare blir teet. (Jag har dock stött på teer som vill ha lite kallare vatten, hittills, för mig, i minoritet.) För andra och eventuella följande omgångar, bör också användas hett vatten. Trots att det är andra gången, och trots att man har kvar te i koppen, blir teet svagare ju kallare vattnet är, som jag ser det.
Svart te i lösvikt
Svarta te-blad bör inte användas fler än en gång som jag ser det. De är inte behandlade på samma sätt som gröna, och därför bör man avstå från att återvända svarta te-blad. Jag gör det dock ändå ibland, men den andra omgången blir inte lika frisk anser jag, tror jag. Principen här är samma som med grönt te: spara en liten mängd av teet, och häll sedan på nytt hett vatten.
Svarta te-blad bör inte lämnas kvar i teet, sil bör användas. Annars blir teet för starkt och beskt som jag ser det. Låt de svarta te-bladen stå och dra i vattnet omkring 3 minuter (de flesta). Det står oftast på förpackningen hur länge det ska dra.
Svart te i påse
Bör inte heller återanvändas anser jag, men jag gör det ibland ändå. Ibland står det på påsarna att teet ska stå och dra i ca 2 - 3 minuter: som jag ser det är det alldeles för länge. Jag brukar låta den svarta te-påsen vara i högst en minut, kanske 30 - 45 sekunder.
--------------
Allt som jag skrivit här är sånt jag lärt mig i min egen te-praktik. En del saker kanske inte stämmer överens med vad som står i te-teorin. Men man kan testa sig fram.
2 kommentarer:
Jag håller med! Det där med svart te i tepåsar upplever jag också, teet blir alldeles för starkt om man har i påsen i 3-4 min som det står på förpackningen. Ska du inte testa rött te också? Har precis varit och köpt mig rött, grönt och svart te i lösvikt :)
Ja just det!
Nej jag är inte så förtjust i rött te, för det mesta... för tillfället i alla fall.
Smaklig drickning! :-)
Skicka en kommentar